Dôležitou investíciou Prešova bola v tomto roku rekonštrukcia štadióna

30.12.2020 Prešov

Prešov 30. decembra (TASR) – Mesto Prešov zrealizovalo v končiacom sa roku 2020 viaceré investície. Ako pre TASR povedal jeho hovorca Vladimír Tomek, bolo to i napriek tomu, že realizácia stavebných prác bola závislá od toho, či stavebné firmy budú môcť vykonávať svoju činnosť. V dôsledku koronakrízy totiž meškali dodávky viacerých materiálov.

Pre mesto bola podľa dôležitou rekonštrukcia zimného štadióna za bezmála päť miliónov eur bez štátnej dotácie. "V druhej polovici roka sa podarilo práce úspešne ukončiť. V modernizácii plánujeme pokračovať aj v roku 2021. Máme zámer zrealizovať reprofiláciu hľadiska, opravu priestorov severnej časti a osadiť nové sedačky, na ktoré prispel vo forme dotácie aj Prešovský samosprávny kraj," uviedla primátorka Prešova Andrea Turčanová.

Medzi ďalšie významné investície z vlastných zdrojov mesta patrí rekonštrukcia Materskej školy (MŠ) na Bajkalskej ulici za viac ako 245.000 eur, dokončenie karanténnej stanice pre zvieratá takmer za 235.000 eur či rekonštrukcia vstupnej haly budovy Prešovského velodrómu takmer za 168.000 eur, z toho 50.000 eur tvoril nenávratný finančný príspevok.

V meste pribudlo celkovo 215 novovybudovaných parkovacích miest na uliciach Antona Prídavku, Mirka Nešpora, Marka Čulena, 17. novembra, Pod Hrádkom a na Lesníckej ulici.

"V tomto roku sme v meste zrealizovali aj rekonštrukciu cestnej svetelnej signalizácie so zabudovaním prvkov na preferenciu MHD, vysadili 315 nových stromov a opravili detské ihriská. Začali sme prípravu projektu revitalizácie Záhrady umenia a Kmeťovho stromoradia a rovnako sme začali prípravu súťaže návrhov na multifunkčný športový areál v lokalite Pod Kalváriou," doplnil Tomek.

Z externých zdrojov mesto v rámci prvej etapy zrekonštruovalo MŠ na Bratislavskej ulici v celkových nákladoch takmer 940.000 eur, z toho vlastné zdroje boli takmer 45.000 eur. Rekonštrukcia budovy mestského úradu na Jarkovej ulici si vyžiadala náklady 1,2 milióna eur a mesto na ňu prispelo sumou viac ako 60.000 eur. Revitalizácie troch vnútroblokov na uliciach Marka Čulena, 17. novembra a na uliciach Hviezdoslavova – Štefánikova stáli z externých zdrojov viac ako 530.000 eur. Mesto na ne z vlastných peňazí vyčlenilo viac ako 44.000 eur. Cyklochodník Mlynský náhon si vyžiadal náklady takmer 100.000 eur z eurofondov a mesto dalo takmer 12.000 eur z vlastných zdrojov.
 

Vyberte región

mark